Zomerdrankjes

Totaal verliefd ben ik op deze prachtige glazen kannen met kraantjes. Helemaal hoteldebotel van de kaart. Helaas geen idee waar ze te koop zijn. Het ziet er zo heerlijk uit ook die drankjes. En ik heb een heleboel recepten om van die overheerlijke frisse limonade te maken.
Maar ja, ik gebruik voorlopig wel de gewone glazen kannen. De inhoud blijft tenslotte hetzelfde van smaak. Als je zo’n overheerlijke zelfgemaakte drank koud wilt drinken doe dan ijsblokjes in je glas en nooit in de kan. Tenzij je ijsblokjes in plastic hebt. Weet je die plastic zakken waar je zelf ijsblokjes in kunt maken? Je hoeft die blokjes er helemaal niet uit te peuteren. Zo’n zak doe je in zijn geheel in een kan. Zo verwatert je drank niet.
Natuurlijk kun je ook ijsblokjes in een plastic zakje doen en dat goed dichtknopen. Of (let op, hier komt een wereldtip!) een diepvrieszakje in een klein plastic bakje zetten, vullen met water, heel goed dichtknopen en in de vriezer. Zo maak je er een paar en die kwak je later, met zakje en al, zo in de kan bij je overheerlijke zelfgemaakte zomerdrankje. Tweede wereldtip (en allemaal gratis hè) is het invriezen van schijfjes citroen, limoen of sinaasappel. Die kunnen dan later als ijsschijfjes erbij. Komt er ook nog smaak af en het ziet er vrolijk uit.
Gaan we nu over tot het maken van frisse energieke zalige smuldrankjes.

Snij het wit van drie serehstengels (buitenste blad eraf) in kleine stukjes. Het laatste stukje groen zet je straks in je glas om te roeren. Doe de serehstukjes in een grote kan en giet er een liter kokend heet water op. Doe er dan het sap van een halve limoen bij en een eetlepel honing naar smaak. Buiten de koelkast laten afkoelen. Dan door een zeef gieten en in de koelkast.
In het glas nog een schijfje limoen.

Neem 6 deciliter citroensap en 1 deciliter limoensap. Omroeren met 300 gram suiker tot het is opgelost. Verdunnen met een liter ijskoud (bubbeltjeswater) maar verdunnen kan ook in het glas zodat iedereen het net zo sterk kan drinken als hij wil.

Neem 6 deciliter sinaasappelsap en 1 deciliter limoensap en verder als hierboven.

Meng een kopje water en een kopje suiker en los dat boven een laag pitje, al roerend, langzaam op. Af laten koelen. Dit noemen we suikersiroop.
Doe een pond schoongemaakte aardbeien in de blender met de helft van de suikersiroop en draai ze tot prut. In een kan doe je het sap van 5 citroenen, de aardbeienprut en vult dat op met bubbeltjeswater. IJskoud laten worden.
Je kunt dit eventueel nog verder verdunnen in je glas en als het nodig is nog wat van de overgebleven suikersiroop erdoor doen.

Zie hierboven maar dan met frambozen.

Zie hierboven maar dan met drie mango’s en twee passievruchten.

Experimenteer vooral met van alles. Basis van een limonade is de suikerstroop van gelijke delen water en suiker. Zo’n suikersiroop blijf lange tijd goed in de koelkast. Fruit prutten met blender of staafmixer, citroen, limoen en sinaasappel uitpersen en mengen maar. Ben je een pietlut dan kun je het fijngeblenderde fruit ook nog even zeven.
Water met of zonder bubbels kan er naar smaak bij.

Op deze manier kun je zelf de hoeveelheid suiker in je limonade bepalen en er zitten geen rare rotzooinummers in. Dus nou nooit meer zo’n gekke siroop kopen. Ga ik ondertussen op zoek naar die glazen kannen met die kraantjes.

KokenKoken

Published by

16 thoughts on “Zomerdrankjes

 1. Die kannen zijn echt heel leuk voor ’n feestje, helemaal nu met dit mooie weer in de tuin! Je hebt ze ook met een apart deel voor ijsblokjes. Het schijnt dat je ze kunt kopen bij tuincentra; weet alleen niet welke, wil zelf ook nog eens op zoek! Succes met je zoektocht en geniet van deze mooie dag!

 2. Zoek voor die kannen eens op ‘beverage dispenser’ bij Amazon.co.uk. Daar staan er een hele hoop. Kost wel een lieve duit 😉

  1. Dat ga ik doen. Kan me haast niet voorstellen dat ze in Nederland niet ergens te koop zijn. Ik kom ze vast nog wel ergens tegen.

 3. Wat een geweldige tips! Vooral die bevroren vruchten en de sereh. Zal mijn echtgenoot, die altijd voor de koele drankjes zorgt, erg blij mee zijn en ik, die ze voorgeschoteld zal krijgen, dus ook. 🙂

 4. qua ijstip: koop van die (vieze;-)waterijsjes in een langwerpige plastic verpakking. niet openmaken, wel invriezen en in je glas zetten. leuke (e)kleurtjes, roeren en koelen. na gebruik even afspoelen en weer invriezen enz. enz. enz.
  en áls er dan een kleintje langskomt…tsja, zelf weten…

 5. Ik heb zo’n kan vorig jaar gekocht bij LeClerc. Zo’n mega grote supermarche in Frankrijk. Voor jawel 30euro, was toen de laatste. Maar wie weet staan ze er weeer. Maak er altijd ranja in met mega veel ijs en fruit, voor een avondje ZONDER alcohol (ben zwanger 😉 )

 6. Voor de beste limonade gebruik je ook de schil van de citroenen…rasp de schil van de citroenen, doe dit samen met suiker en water in een pan en kook dit zachtjes 10 minuutjes. Door de zeef halen, koud laten worden en klaar. je kunt er ook gepureerde mint erdoorheen doen voor citroen-mint limonade
  `

 7. Deze week zo’n kraantjeskan gescoord, Zondag een tuinfeest cateren. Die ijs-fruit-schijfjes gaan er zeker in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *