Zongedroogde tomaten

Image by congerdesign from Pixabay

Tijdens een hele warme zomer, met heel veel zon, kun je tomaten buiten laten drogen. Krijg je wel alle luchtvervuiling op je tomaatjes. Liever dus in de oven. Zelfs als het mooi weer is. Eerst de potten steriliseren. Doe ze in de vaatwasser en laat een keertje draaien zonder andere dingen erbij. Vanaf dat moment de potten niet meer in de buurt van de randen aanraken met je vingers. Zet ze op een bakblik en dan 10 minuten de oven in op 170 graden. Klaarzetten op een schone theedoek. Simpel toch? Mooie potten koop je bijvoorbeeld bij Weckonline of bij een goeie keukenspullenspeciaalzaak. Leuk woord voor een woordspelletje.

Mooie rijpe biologische tomaten wassen en goed afdrogen. Door de helft en met het snijvlak naar boven op een bakblik. Bestrooien met wat grof zeezout en verse tijm (eventueel ook rozemarijn). Oven op 110 graden en tomaten erin. De deur moet een klein beetje open blijven om het vocht te laten ontsnappen. Na een uurtje of acht zijn ze klaar. Hou ze wel in de gaten want te droog is niet lekker. Dus droog maar niet uitgedroogd. Taai maar niet knapperig. Nu kunnen ze in de potten (met een schone lepel erin scheppen) en tussendoor doe je er wat laurierblad en een takje rozemarijn in. Potten vullen met goede olijfolie. Ze blijven maanden goed en met een zelfgemaakt etiketje erop is het een leuk kadootje. Als je ze tenminste niet allemaal zelf opeet.

KokenKoken

Published by

3 thoughts on “Zongedroogde tomaten

  1. ik doe dit ook vaker, maar dan haal ik de “pitjes” er wel eerst uit, dan drogen ze ook sneller en het doet niets af aan de heerlijke smaak.

  2. ik droog mijn tomaten (h)eerlijk in de zon. Ja dat kan als je in de namib woestijn (Namibia) woont. kijk eens op google tuinbouwbedrijf swakopmund en daar zie je waar ik de tomaatjes droog.

    cathy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *