Zoute kabeljauw uit de oven met gekaramelliseerde uien en aardappels

Een recept uit het prachtige boek Lisboeta (lees hier de recensie).

Een heerlijk boek over een geweldig fijne keuken. Laat je niet afschrikken door dit recept want het is echt heel simpel. Het vergt alleen een beetje voorbereiding maar dan heb je ook wat. En eigenwijs als DeMan is voegde hij er nog wat ingrediënten aan toe. Wij maakten het voor 2 personen als hoofdgerecht. In het boek Lisboeta staan dezelfde hoeveelheden maar eet men het als lunch met 4 personen.

Eerst gaan we de kabeljauw pekelen. Neem 300/400 gram kabeljauw. Maak een mengsel van 90 gram fijne tafelsuiker, 60 gram fijn zeezout en meng dat met smaakmakers naar keuze. Wij kozen venkelzaad, zwarte peper, laurierblad en limoenrasp. Je kunt ook korianderzaad of peterselie nemen. De helft van het mengsel gaat op de bodem van een schaal. Daar de kabeljauw op en dan de rest erover. Laat 20-30 minuten staan op kamertemperatuur. Niet langer! Liever te kort dan te lang. Spoel de vis af en dep goed droog met keukenpapier. De smaken zijn nu helemaal in de vis getrokken.

Schil 400 gram bloemige aardappelen en kook ze beetgaar. Laat wat afkoelen en snij ze in plakjes van 1 cm.
Snij 4 uien in dunne ringen en laat die in wat olijfolie fruiten tot ze zacht zijn en een beetje gaan kleuren. Na 10 minuten doe je er 2 fijngehakte tenen knoflook bij en zet je het vuur wat hoger zodat ze uien goudbruin worden. Kook ondertussen 3 eieren tot ze hard zijn.

Zet de oven op 210 graden en vet een ovenschaal in. Snij de kabeljauw in hapklare stukken. Verdeel de helft van de aardappelplakjes over de bodem van de ovenschaal. Daarop de helft van de uien en dan de kabeljauw. Vervolgens de rest van de aardappelplakjes en de ui erover. Zoals je ziet op de foto bedekten wij de schotel nog met een laagje tomaat in plakjes en een laagje heel dun gesneden chorizo. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet hem in de oven. Na 10/15 minuten mag de aluminiumfolie eraf en zetten we hem nog 15 minuten terug.

Verdeel een hand in ringen gesneden zwarte olijven over de schotel. Wat platte peterselie erover doet het ook goed. Serveer met de in parten gesneden eieren en besprenkel eventueel nog met wat olijfolie.

Een heel lekkere ovenschotel die je helemaal vooraf klaar kunt zetten. Met een groene salade erbij een feestmaal.

Published by

One thought on “Zoute kabeljauw uit de oven met gekaramelliseerde uien en aardappels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *