Zuurkool de luxe

zuurkooldeluxe

Zuurkool de luxe is mijn favoriete zuurkoolgerecht en bij voorkeur gemaakt met kruidenzuurkool. Zuurkool uit het vat kan natuurlijk ook. Proef in dat geval even hoe zuur het is en als het heel scherp is dan even afspoelen. Bij kruidenzuurkool is dat niet nodig en bovendien willen we de kruiden er niet uitspoelen.

We gaan uit van 400/500 gram zuurkool voor twee personen. Laat de zuurkool uitlekken in een vergiet en snij het fijn. Doe de zuurkool in een lage brede pan (hapjespan maar ook slowcooker** gaat ook prima) en dan gaat dit erbij (alles fijngesneden): een rode paprika, een appel, twee tenen knoflook, drie sjalotjes (of een rode ui), 125/150 gram gerookte spekblokjes en een theelepel garam masala. Hussel dat door elkaar en dan maken we het af met een glas droge witte wijn en hier en daar een klont boter. Dan gaat het op een laag pitje en laten we het stoven met het deksel op de pan. Stoven, stoven, stoven en nog heel even stoven. Een uur is minimaal, anderhalf uur is fijner, twee uur mag ook. Steeds in de gaten houden of er nog genoeg vocht inzit en anders mag er nog wat witte wijn bij.

Heerlijk als stamppot met een rookworst of met kruimig gekookte aardappelen, een bal gehakt en lekker dikke jus.

** Vrijwel alles wat zachtjes moet stoven kan ook in de slowcooker. Verdubbel de stooftijd. In dit geval dus vier tot zes uur op laag.
Slowcookers zijn er van goedkoop tot iets duurder. Keus genoeg!

Published by

One thought on “Zuurkool de luxe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *