Je hebt van die mensen die kunnen bakken. Ik ben niet zo bakkerig maar gelukkig ken ik wel mensen die heel goed kunnen bakken. Zodoende kwam ik gisteren thuis met een doosje brownies. Zweedse brownies met koffieglazuur. De helft met kokos en de helft zonder kokos. Ze hebben het einde van de dag niet gehaald. Met toestemming van de bakster plaats ik de foto van het eindresultaat. Het recept komt uit het boek De Scandinavische keuken, waar nog veel meer heerlijkheden in te vinden zijn. Je kunt hier de recensie vinden.
Zweedse brownies heten eigenlijk Kärleksmums. Het is een van de populairste chocoladecakes in Zweden. Ze zijn wat lichter en luchtiger dan de brownies die wij kennen.
Bij het recept staat: Voor 9 stuks maar de bakster van de cake die je op de foto ziet sneed er met gemak 35 brownies uit. Weliswaar kleine van 4 x 4 cm maar toch. Je kunt natuurlijk zelf uitmaken hoe groot je de stukken wilt hebben. We gaan aan de slag.
Voor het deeg:
50 gram cacaopoeder
150 gram bloem en wat extra voor het bestuiven van de vorm
2 theelepels bakpoeder
150 gram boter en wat extra voor het invetten van de vorm
3 grote eieren
200 gram suiker
50 gram milde plantaardige olie (arachide of zonnebloem)
50 ml melk
Voor het glazuur en de topping:
75 gram boter
20 gram cacaopoeder
50 ml sterke koffie
1 theelepel vanille-extract of 2 mespunten vanillepoeder
200 gram poedersuiker
50 gram geraspte kokos
Snufje zout (dit staat niet in het originele recept maar is een toevoeging van de bakster en het pakte goed uit)
Neem een bakvorm van 20 x 30 centimeter.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de bakvorm goed in en bestuif hem met bloem. Je kunt ook kiezen voor bakpapier.
Meng voor het deeg de cacao, bloem en het bakpoeder. Smelt de boter in een pannetje op laag vuur en laat afkoelen. Klop de eieren en suiker op tot een wit, schuimig mengsel. Roer de gesmolten boter, olie en melk door het eiermengsel en voeg dan de droge ingrediënten toe. Schenk het beslag in de vorm en zet het geheel 25 minuten in de oven. Laat het op een rooster afkoelen.
Smelt de boter voor het glazuur en roer de cacao, koffie, vanille en suiker erdoor. Laat het mengsel afkoelen tot het half-vast is. Bestrijk de ’taart’ met het glazuur, strooi de geraspte kokos erover en verdeel hem in stukken.
Zoals je op de foto ziet kun je ook de helft met en de helft zonder kokos bestrooien. Wij proefden allebei en vonden het met kokos het lekkerst. En nu ga ik snel het recept voor Zweedse droomkoekjes en Zweedse peperkoekjes aan de bakster sturen. Voor het geval ze zin heeft om nog meer te bakken.
Nu breekt mijn klomp.
Mijn moeder maakte dit gebak eind jaren zeventig al, het heette Finse cake.
Zij maakte het in een braadslede en wij onmatige wolven sneden er stukken uit ter grootte
van een baksteen. Die aten we in ons eentje op, zonder probleem.
Ik ben het altijd blijven bakken – met tussenpozen – en vind het nog steeds erg lekker.