Boterkoek van Cees Holtkamp


Ja boterkoek. Wat is er nu zo bijzonder aan boterkoek? Het hele internet staat vol met recepten voor een boterkoek. Wat deze boterkoek zo bijzonder maakt is het feit dat het recept van de onvolprezen Cees Holtkamp is. Het staat in het boek Good Food Book en ik mag het hier delen.
Het Good Food Book is nog altijd een aanrader. Veel boek voor weinig geld en dan ook nog een goed doel steunen. Ook de boeken uit de vorige jaren zijn nog verkrijgbaar. Kijk hier voor de webshop.

Dan die boterkoek. Het recept van Cees Holtkamp is simpel en toch anders dan veel andere recepten. Geen gefruts met geraspte citroen of geschaafde amandelen. Het is een boterkoek zoals die hoort te zijn. Nou ja, hoort te zijn. Dat maak je natuurlijk altijd nog zelf uit. Al doe je er zure haring door. Het is jouw boterkoek.
Wat opvalt aan het recept van Cees Holtkamp is het feit dat hij twee soorten suiker gebruikt. Uiteraard neem je van alles de beste kwaliteit en (denk aan een streng kijkende Cees Holtkamp) “weeg alles tot op de gram nauwkeurig af”. Heus, dat maakt verschil.

Meng 300 gram roomboter (uiteraard) met 100 gram kristalsuiker en 100 gram basterdsuiker en een klein snufje zout. Kneed er daarna 300 gram patentbloem door tot het een samenhangende deegbal is. Verpak het deeg in plasticfolie en laat minstens een uur rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200 graden en druk het deeg in een springvorm van 24 cm doorsnede. Bestrijk de bovenkant met een losgeklopt ei en trek met een vork ruitjes in de boterkoek. Bak de koek ongeveer 20 minuten. Laat hem niet te donker worden.

Veel meer heerlijkheden van Cees Holtkamp vind je hier op Foodtube.

En natuurlijk is er zijn onvolprezen boek De Banketbakker.

Published by

3 thoughts on “Boterkoek van Cees Holtkamp

  1. Nu heb ik trek in boterkoek! haha. Ik heb het boek De Banketbakker. Moet daar binnenkort toch maar eens iets uit gaan maken.

    Deed vanmiddag weer eens een poging om macarons te maken. Mislukten wéér faliekant. haha. Misschien iets anders maar proberen. Boterkoek ofzo. Kan niet zoveel aan mislukken! 😉

  2. Oh lijkt me lekker. Ik heb ook het boek De Banketbakker. Ik had ooit uit de Volkskrant het recept voor kaastrekjes van Cees Holtkamp gemaakt. Een succes, daarom t boek ook gekocht (nou ja cadeau gekregen 🙂 ) Maar helaas week het recept uit t boek nogal af bij het , gelukkig, bewaarde recept dat van hem in Volkskrant had gestaan. Wel al meer uit t boek gemaakt en allemaal lekker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *