Citroenvla met aardbeien

Foto Pixabay

Of met frambozen. Of met kersen (uit een pot). Verzin het zelf maar.
Eerst een belangrijke mededeling. Maak het als je alleen thuis bent. Dan kun je tenminste zelf de pan uitlikken. We gaan niet zeuren over een vel erop want als het koud geworden is pak je met twee vingers (of een lepeltje) voorzichtig dat velletje en trekt het van de vla af.
Dat ik zo’n vel gewoon opsmul daar hoeven jullie je niets van aan te trekken.

Daar gaan we. We beginnen met twee citroenen heel dun te schillen. Die schillen gaan we gebruiken. De rest van de citroen uitpersen en het sap eventueel invriezen of de citroen schijfjes snijden en in de vriezer. Altijd makkelijk voor later.
Doe vier eidooiers in een pan en roer er met een houten lepel 60 gram bloem en 60 gram suiker doorheen. Blijf goed roeren terwijl je er beetje bij beetje een liter (volle) melk doorheen roert. Zet de pan op een laag vuurtje en verwarm het geheel. Blijven roeren tot het bindt. Dat zal zo’n 10 minuten duren.
Als het gebonden is dan de pan van het vuur en de citroenschillen erbij. Laat nu de vla afkoelen. Dan nu voor de bangerikken het vel eraf en dan mogen de citroenschillen eruit.
In mooie glazen doen en goed koud laten worden in de koelkast. Vlak voor het serveren de aardbeien erop. Of de frambozen. Of de slagroom. Of de slagroom met aardbeien en/of frambozen.
En dan zo’n ijskoude Limoncello erbij.

Update: In de reacties is te lezen dat het recept niet klopt omdat het geen vla wordt. Ik heb het voor alle zekerheid nog eens geprobeerd en krijg een mooie vla.
Probleem is waarschijnlijk dat de vla ietsje moet bubbelen. Dus meer dan alleen maar verwarmen. De bloem moet wel gaar worden en door de bloem en de eieren gaat de vla binden. Wel goed blijven roeren want het kan wel een beetje aan de bodem van de pan blijven zitten.

Published by

6 thoughts on “Citroenvla met aardbeien

  1. MOETEN de citroenschillen eruit? Zou je de citroenen ook kunnen raspen met een microplane en dit raspsel in de vla laten?

  2. @Mayken. Ik haal ze eruit. Op deze manier krijg je een hele lichte citroensmaak. Ik denk dat je met de geraspte citroen erin veel minder moet gebruiken anders gaat het te sterk smaken. Het is het proberen waard.

  3. Jammer jammer jammer. Het recept klopt niet! Er staat nu een bak klotsende citroenmelk in mijn koelkast, vladikte is het beslist niet geworden. Misschien kan de ijsmachine er nog wat mee…

  4. @Mayken. Heb je het wel laten doorpruttelen? De bloem moet wel goed gaar worden anders dikt het niet in. Ik ga het heel snel zelf weer eens maken.

  5. Yep, 10 minuten verwarmd, ik kon een streep over de achterkant van een pollepel trekken. Pruttelen deed het dus niet, daarvoor moet je het laten koken en dan maak je roerei heb ik altijd begrepen.

  6. @Mayken. Alleen via zachtjes pruttelen (en dus koken) gaart de bloem. Misschien is dat het probleem. Ik ga het voor je uitzoeken. Maar eerst een weekje op vakantie. šŸ˜‰

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *