Djeroek poeroetplant zelf opkweken

Links een rijsttafel. Rechts de Djeroek Poeroet die in de Aziatische keuken veel gebruikt wordt.

Ik plaatste een foto van mijn djoeroek poeroetplant op facebook en kreeg direct een aantal vragen. Dat was een tijdje geleden ook al zo dus nu maar eens een blog met wat informatie. Overigens noemen we het tegenwoordig Jeruk Purut. Ik kan er nog even niet aan wennen.
Deze limoenbladplant kocht ik bij Vreeken Zaden in Dordrecht samen met een laos en een sereh.  Ze versturen gewoon per post. Ze verpakken de planten in plastic containers en ze kwamen goed aan. Ik kocht de goedkoopste van 1-15 cm want ik heb geen enkele ervaring met dergelijke planten dus eerst maar eens zien wat het wordt. Het duurde een aantal weken voor de bestelling geleverd werd en ik heb zelfs mensen gesproken die nooit meer bij Vreeken online iets kopen omdat ze drie maanden op hun zending moesten wachten. Ben je in de gelegenheid om zelf langs te gaan dan heeft dat zeker de voorkeur. En er zijn ook andere leveranciers van deze plant te vinden op internet zoals Palmaverde.

Inmiddels heb ik er veel over gelezen en ervaring opgedaan en ik weet nu dat citrusachtigen gevoelig zijn voor ongedierte. Dat bleek ook bij mijn plant want toen ik hem kreeg had hij veel schildluizen. Gelukkig bleken de andere planten daar helemaal niet gevoelig voor. Zonder speciale middelen bestrijden had geen enkel succes. Uiteindelijk heb ik spul gekocht dat wel de schildluizen dood maar niet de plant aantast. Ecostyle Promanal-R. Het helpt. Weliswaar komen ze steeds weer terug maar dat zijn er dan hooguit een paar en die zijn met een beetje van het spul zo weer weg. Ik hoop dat er een moment komt dat ze voorgoed wegblijven. Zet je plant dus apart als hij binnenkomt en eerst goed kijken of hij zijn eigen huisdieren meegebracht heeft.

Omdat het een plant is die oorspronkelijk in de tropen leeft heeft hij licht (zon) nodig. In de wintermaanden heb ik die niet te bieden en ik vond al snel dat hij een wat ongelukkige indruk maakte. Waarom weet ik niet maar hij deed het niet echt optimaal. Zoeken naar een oplossing dus. Die was snel gevonden in de vorm van een daglichtlamp. Geen dure. Gewoon een lamp met twee langwerpige lichtbronnen die je aan een tafel kunt klemmen. Hij kostte zo’n 25 euro. Jeroen Hazebroek, die het boek Hete pepers schreef (lees hier de recensie)  zegt in zijn boek dat TL- en spaarlampen hetzelfde effect hebben. Alleen verbruiken die wat meer stroom. Het mooiste is natuurlijk een hele lichte standplaats. Op de website van Palmaverde staat ook hoe je de plant moet verzorgen. Ik zou hem niet al in mei naar buiten doen. Dat is een beetje aan de vroege kant. Het moet lekker warm weer zijn met veel zon en dan nog moet je hem langzaam wennen.

Hij is ook dol op een lauwe douche dus die krijgt hij regelmatig.
Als je bij een goede Aziatische supermarkt de vruchten op de kop kunt tikken dan kun je natuurlijk ook hopen dat er pitjes inzitten en dan proberen zelf te zaaien. Maar de prijs van de planten is zodanig dat je dat alleen voor de lol doet want het duurt dan wel even voor je een plant hebt waar je van kunt oogsten.

Update: Inmiddels zijn er vier djeroek poeroetplanten en heb ik blogs geschreven over de curry leaf tree (nee, dat heeft niets met de bekende kerrie te maken) en de kurkumaplant (geelwortel).

Je eigen kerriebladplant opkweken

Kurkuma, geelwortel, koenjit. Zelf kweken, oogsten en bewaren.

KokenKoken

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *