Je eigen kerriebladplant opkweken

Zoals beloofd in het stuk over het opkweken van je eigen Djeroek peroetplant gaan we het deze keer hebben over kerrieblad. Want ook een kerriebladplant kun je heel goed zelf opkweken. De bladeren worden gebruikt in curry’s. Uiteraard kun je de bladeren vers kopen bij een goede toko of bij Westlandpeppers maar zelf opkweken is voor de liefhebber veel leuker. Je kunt kerrieblad ook gedroogd kopen. De smaak daarvan haalt het niet bij vers. Een kerrieplant zaaien en opkweken is niet zo heel moeilijk. Al moet je met de zaden wel een beetje geluk hebben. Je zou zeggen, koop dan gelijk een plantje. Maar dat is zo simpel niet. Die zijn zeldzaam en hebben, net als de zaden, een wachttijd als het om levering gaat.

Zaden kopen dus. Ook dat is een kwestie van geluk en geduld. Koop nooit zaden bij buitenlandse aanbieders want na het oogsten van de vruchtjes moeten de zaden binnen een dag of twee/drie de grond in. Dat heeft haast en vanuit het buitenland zijn ze te lang onderweg. Ik ken twee Nederlandse bedrijven die zaden verkopen. Er zullen er misschien meer zijn maar met deze twee heb ik goede ervaring. De eerste is Curry leaf tree in Ermelo. En de tweede is Ons Zaden in Wageningen. Bij deze laatste hebben ze overigens een enorme keus als het gaat om bijzondere planten. Bij beide bedrijven moet je je mailadres opgeven om op de wachtlijst geplaatst te worden.

Als er vruchten geoogst worden krijg je bericht en dien je zo snel mogelijk een order te plaatsen. Binnen een dag of twee ontvang je de zaden. Van Curry leaf tree ontving ik de complete vruchtjes en bij Ons Zaden waren de vruchtjes gepeld en kreeg ik dus keurig alleen de zaden. Beide bedrijven verpakken de zaden netjes in een stukje (nat) keukenpapier. Achteraf snap ik wel waarom je bij Ons Zaden de zaadjes ontvangt en niet de complete vruchtjes. Want bij het pellen van de vruchtjes bleken er hier en daar meerdere zaden in een vrucht aanwezig te zijn. Ik kocht bij Curry leaf tree twee zakjes en dus 10 zaden en haalde in totaal 16 zaden uit de vruchtjes. Bij  Ons Zaden doen ze dat pellen derhalve zelf.
Wat na een week niet verkocht is (als dat al voorkomt) gaat de grond in.

De vruchtjes zijn klein en je peutert de zaden er heel gemakkelijk uit. Ze kunnen allemaal in één bak maar wel met ongeveer 3 cm ruimte tussen de zaden. Zorg dat de omgevingstemperatuur rond de 20 graden blijft. In huis is dat niet zo moeilijk. Wat warmer mag ook maar kouder liever niet. Binnen een week of twee/drie zie je de eerste groene punten verschijnen. Ze zullen waarschijnlijk niet allemaal opkomen maar dat hoeft ook niet. De planten op de foto hierboven zijn een maand of twee oud en ongeveer 3/5 cm hoog. Ze hebben net allemaal een eigen potje gekregen.

Het is een heel makkelijke kamerplant. Je zult hem vast niet zo groot laten worden dat je ook vruchtjes krijgt want dan is het wel echt een grote boom. Nee, we houden hem als kamerplant en gebruiken het blad. Wie meer wil zien over het verzorgen van een kerrieplant kan daar heel veel over vinden op YouTube zoals deze Engelstalige tuinier die enthousiast vertelt over deze bijzondere plant. En ja, uiteindelijk heb je dan 5 of 10 (of meer) planten maar wees gerust. Er zijn echt heel veel liefhebbers voor!

Update: De planten zijn nu een jaar verder en behoorlijk aan het groeien. Ze doen het prima. Inmiddels is er ook een blog over een kurkumaplant (geelworten of koenjit).

Kurkuma, geelwortel, koenjit. Zelf kweken, oogsten en bewaren.

Published by

4 thoughts on “Je eigen kerriebladplant opkweken

  1. Hoi hoi, ik zoek een winkel of bedrijf waar ik letterlijk een curryplant kan kopen. op internet van de regen in de drup.. Kan iemand mij een tip geven?
    Daar zou ik heel dankbaar in zijn!

    Lieve groet Sabine

    1. Hoi Sabine. Ik denk niet dat je snel een plant zult vinden. Je kunt curryleaftree.com in de gaten houden maar dan moet je er wel snel bijzijn. Of stuur hem anders eens een mail. Als je al planten tegenkomt zullen het kleine zijn. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *