Groentecouscous

groentecouscous
Recepten zijn zo af en toe (of wat vaker dan af en toe) geen echte recepten maar eetideëen. Van die ‘recepten’ waarvan je denkt, oh ja, dat is lekker, dat ga ik ook eens maken. Je had het met gemak zelf kunnen bedenken maar het fijne van eetideëen is nu juist dat iemand anders dat al voor je heeft gedaan. Zo hadden we op deze site al eens het eetidee Tabouleh  en zo doen we vandaag Groentecouscous. Eigenlijk is dat een beetje hetzelfde maar toch ook weer niet. En je mag het ook Groentetabouleh noemen. Ik zeg het er maar even bij anders krijgen we daar weer gezeur over.
De vraag die bij een eetidee vaak gesteld wordt is: “maar hoeveel neem je dan?”. Daar gaan we het nu eens even over hebben. We maken deze groentecouscous voor twee personen en dan maken we dus niet zoveel dat we over hebben maar precies genoeg.

Kijk op de verpakking van de couscous naar de hoeveelheid water die je nodig hebt. Weeg 100 gram couscous af en pas de hoeveelheid water daaraan aan. Doe het water in een pan (het lijkt te weinig maar is echt genoeg) en voeg een klein blokje bouillon toe. Heb je grote blokjes dan neem je 1/3 ofzo. Er mogen ook wat gedroogde kruiden bij als je dat lekker vindt. Breng het water aan de kook en als het kookt dan vuur uit en couscous erin. Even roeren, deksel op de pan en 5 minuten laten staan. Niet langer want dan krijg je een baksteen. Na die 5 minuten doe je de couscous in een schaal en roer je het goed los.

Ondertussen stond er fijngesneden klaar: 1 gele paprika (mag ook een andere kleur zijn), 2 kleine sjalotjes, 1 teen knoflook, 100/125 gram gekookte sperzieboontjes, een kleine komkommer van de Turkse winkel of 1/3 van een grote komkommer, een paar tomaatjes zonder zaadjes. Dat scheppen we door de couscous en klaar ben je. Serveer het op kamertemperatuur en nooit uit de koelkast. Wij aten er een zalmmoot uit de rookoven bij maar het past ook uitstekend bij gegrilde kip, kleine gehaktballetjes en noem maar op. En ik mag er dan graag een theelepeltje harissa doorheen roeren op mijn bord. Mocht je toch een klein beetje over hebben dan is het heerlijk als lunch de volgende dag.

Published by

3 thoughts on “Groentecouscous

  1. Couscous vind ik erg lekker, maar ik heb het zelf nog nooit gemaakt. Zo te zien erg simpel, dus daar gaan we dan voor. Bedankt!

    1. Inderdaad erg simpel en wij aten onze vingers erbij op. Lekker is ook om een beetje hete (tomaten)saus erbij te serveren. Zeker als je er kleine gehaktballetjes bij eet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *