Herman over Bonen van Herman den Blijker

hermanoverbonen

Als geboren en getogen Rotterdamse ben ik een fan van de geboren en getogen Rotterdammer Herman den Blijker. Tegen mij geen kwaad woord over deze stoere stevige kookman met veel kwaliteiten, een recht voor zijn raap-babbel en een geen woorden maar daden mentaliteit. Daarnaast ben ik ook dol op peulvruchten dus de combinatie Herman en Bonen deed mijn hartje sneller kloppen.

Herman heeft het fijne kookboekje “Herman over bonen” geschreven. Bij sommige kookboeken door koks heb ik altijd het idee dat hun naam wel op de cover staat maar dat ze er zelf weinig mee te maken hebben gehad. Dat gevoel heb ik bij Herman niet. Hij zal wellicht niet iedere letter geschreven hebben en niet ieder recept zelf uitgeprobeerd maar het is echt een Herman den Blijker kookboek en dat wil zeggen dat je eerst goed en interessant bijgepraat wordt over het onderwerp. In dit geval peulvruchten en daarna volgen de recepten. Bij vrijwel alle recepten weet je direct: “dit kan ik ook”. Hier en daar is een recept wat uitgebreider en geschikt voor mensen die wat langer in de keuken willen staan om vervolgens iets bijzonders op tafel te zetten. De meeste recepten zijn echter voor iedereen uitstekend te maken. Herman gaat ook op bezoek in de bonenbelt. Nooit geweten dat Zeeuws Vlaanderen de bruinebonenstreek van Nederland is. Vijf mensen uit die streek geven hun smakelijkste recept prijs.
Ook minder bekende bonensoorten komen aan de orde.

In het boek o.a. Veldertjes (jonge kapucijners) met stoofvlees, geroosterd brood met bonen, avocado en chorizo, spareribs met witte bonen en mangochutney, Thaise salade met kikkererwten, sperzieherrie (een heerlijke salade), pasta met kapucijners en boerenkool, courgette-venkelsoep met witte bonen en pancetta, indische bruinenbonensoep (oh oh lekker!) en nog veel en veel meer. Hier het recept van de Indische bruinebonensoep uit dit boek.

Uitermate fijn boekje met zalige recepten en trouwens ook mooie foto’s. Zeer aan te raden voor alle liefhebbers van peulvruchten en als je dat niet bent dan word je dat vanzelf. Zeer aanbevolen.

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *