Lamsschouder uit de slowcooker (of oven)

lamsschouder
Een lamsschouder is iets anders dan een lamsbout. De kooktijden verschillen. Een lamsschouder moet wat gaarder zijn dan een lamsbout.
Wij hadden een lamsschouder** van 750 gram (zonder bot) en die ging in de slowcooker.
De bodem van de slowcooker vetten we heel licht in met wat olie. Dan snijden we een wortel en 3 tenen knoflook in dunne plakjes en leggen die op de bodem. In een vijzel stampen we het volgende: 1/2 tl grof zout en een 1/2 tl grof gemalen peper, de naalden van 3 takjes rozemarijn en de blaadjes van 3 takjes tijm, 3 tenen knoflook uit de knijper, de rasp van 1 citroen en een theelepel (of twee) olijfolie.

Met dit mengsel smeren we de lamsschouder goed in en daarna leggen we hem op de wortelen in de slowcooker. Vervolgens maken we een mengsel van 1 el honing en het sap van een halve citroen. Meng dat goed en giet de helft heel voorzichtig (met een theelepeltje) over de lamsschouder. De andere helft doen over een paar uur. Als laatste snijden we 4/5 sjalotjes in grove stukken en die gaan er nog omheen samen met een takje rozemarijn en een takje tijm. Wat eetlepels witte wijn over de slajotjes en de slowcooker aanzetten. 6 tot 7 uur op laag. Daarna haal je de lamsschouder uit de slowcooker en laat hem, ingepakt in aluminiumfolie, een kwartier rusten. In dat kwartier zet je de slowcooker op hoog zodat het garnituur nog wat kan garen.
De lamsschouder op een verwarmde schaal leggen en het garnituur eroverheen scheppen. Voorzichtig snijden want hij is botergaar.

LamsschouderNatuurlijk kan het ook in de oven. Wat echter zo fijn is aan de slowcooker is dat je je oven voor andere dingen kunt gebruiken. Zo aten wij bij deze lamsschouder Krokant geroosterde aardappels. Bovendien is een slowcooker zo veilig dat je hem zonder problemen aan kunt laten staan als je boodschappen gaat doen en je krijgt niet voortdurend warmte je keuken ingeblazen. Iets wat vooral in de zomer een voordeel is. De temperatuur is altijd constant en dat komt het gerecht zeer ten goede. Er verdampt geen vocht zodat je nooit hoeft te kijken of de schotel te droog wordt.
Temperatuur en tijd in de oven (met dank aan Onno Kleyn): 160 en dan 25 minuten per pond en vervolgens nog een half uurtje op 100 graden. Duurt het nog iets langer voor de rest van de maaltijd klaar is dan draai je de oven terug naar 60 graden in plaats van 100 en kan de lamsschouder rustig blijven staan tot het aansnijden kan beginnen.

Hier onze slowcooker (Crock Pot) bij Bol.com

Published by

4 thoughts on “Lamsschouder uit de slowcooker (of oven)

  1. Heerlijk! Ik ben gek op lam. Ik kan niet wachten om dit recept eens te proberen. Ik hoop dat de mijne er ook zo uitziet als het voorbeeld op de foto’s!

  2. Hi Jeannette, je schrijft ‘De andere helft doen over een paar uur. ‘. Ik kom dat in het recept verder niet meer tegen. Kun je aangeven wanneer en hoe de andere helft gebruikt wordt? Bvd Henny

    1. Je komt het niet meer tegen omdat je gewoon halverwege de tijd de andere helft eroverheen giet. Dus na een uur of 3.

  3. Hi guys! Lees vaak dat men witte of rode wijn gebruikt.

    Maar is dit gerecht dan wel geschikt voor kleine kinderen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *