Lauwwarme salade met sperziebonen en aardappel

Zomertijd = sperziebonentijd. Zeker voor mensen met een moestuin die ter afwisseling van 3 miljoen courgettes ook sperziebonen hebben gezet. Ik kan mij de tijden nog herinneren dat er zoveel sperziebonen van onze moestuin kwamen dat ze vrijwel iedere dag op tafel stonden. En de vriezer werd ook nog gevuld. Op een gegeven moment kon je geen sperzieboon meer zien. Vrienden, kennissen en buren doken achter de bank als ze ons aan zagen komen met een kistje uit de moestuin. Maar die tijden zijn voorbij en sperziebonen staan al heel lang weer regelmatig op het menu. Want met sperziebonen kun je zoveel meer dan alleen maar koken, klontje boter erbij en in heel spannende tijden wat knoflook. Kijk bijvoorbeeld naar de sperziebonen porto rico. En weer heel anders zijn de drooggebakken sperziebonen met wortel, soja en gember.

Vandaag maken we een lauwwarme aardappel/sperziebonensalade met van alles en nog wat. Een ideale salade voor bij de barbecue bijvoorbeeld. Maar ook handig vooraf te maken. Na thuiskomst van een lange wandeling hoef je er alleen nog maar een stukje vlees of vis bij te bakken en klaar ben je. Eerlijk gezegd eten wij hem gewoon zoals hij is. Zonder verder iets erbij. Je kunt hem net zo uitgebreid maken als je wilt. De basis is 200 gram aardappel en 200 gram sperziebonen per persoon. Maak je er vlees of vis bij dan mag dat 150 gram van allebei zijn.

In een grote schaal doen we eerst wat kleine tomaatjes, komkommer, twee sjalotjes en wat paprika in stukjes gesneden. We scheppen dat om met flink wat olijfolie, azijn, peper en zout. We snijden de aardappelen in blokjes en de sperziebonen in stukjes en koken die net gaar. Afgieten en door de rest van de salade scheppen. Bestrooien met geroosterde pijnboompitten en fijngesneden bieslook. Garneren met stukjes gekookt ei en vlak voor het aan tafel gaan raspen we er wat parmezaan over. Je kunt deze salade lauwwarm of op kamertemperatuur eten. Zo heerlijk!

Variaties: Kleine blokjes uitgebakken spek of chorizo erdoor. Vervang de pijnboompitten door geroosterde walnoten die je grof hakt. Maak een dressing met mierikswortel erdoor of heel pittige mosterd.

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *