Rendang van spitskool

rendang spitskool

Rendang van wat? Inderdaad. Je leest het goed. Rendang van spitskool. En pofferdepoffertjes mensen. Wat was dat lekker. Een heel fijn vegetarisch gerecht behalve als je er, zoals wij, pikante kipblokjes bij maakt. Maar volgende keer doen we dat niet meer. Dan maken we een hele spitskool en eten we het zonder vlees. Het recept komt uit het boek Feest! dat uitgegeven is door 24kitchen om hun 5-jarig bestaan te vieren. Een leuk boek met recepten van bekende koks die we regelmatig op de zender zien. Alle feestdagen komen voorbij en er is altijd wel een gerecht dat juist tijdens zo’n feest geschikt is om te maken.

Terug naar de rendang van spitskool. Het is simpel te maken maar je moet wel even tijd nemen want de spitskool moet ….. Nee, wacht. Ik geef je het recept zoals het in het boek staat. Dus voor 4 personen en niet, zoals wij deden, voor 2.

Snijd een spitskool in hele fijne reepjes. Doe de reepjes kool in een vergiet en bestrooi met 50 gram zout (wij husselden het ook nog even om) en zet er een bordje op met daarop iets zwaars. Zet het vergiet in een schaal of op een pan want er gaat vocht uit de spitskool komen. Laat minimaal 2 uur staan en druk af en toe eens wat aan. Daarna heel goed uitspoelen en uitknijpen. Dan nog even drogen in een schone theedoek (in een vieze is ook zo wat nietwaar?). Sla deze stap niet over en denk nou niet, ik smijt het zo wel in de pan. Er komt echt veel vocht uit en de spitskool wordt veel zachter.

spitskool
Spitskool na het spoelen en drogen
spitskool rendang
In de pan voor het stoven

Ondertussen kneus je een stengel citroengras en 2 limoenblaadjes (djoeroek poeroet). Snijd een pepertje in kleine ringetjes (houd wat apart voor de garnering). Schil en rasp een centimeter verse gember. Heel fijnsnijden mag ook want een centimeter gember raspen is onhandig. Verhit wat olie in een pan met dikke bodem en fruit daarin de kool samen met het pepertje (zonder de zaadjes), de limoenblaadjes, de gember en het citroengras. Na een minuutje of 5 doe je er 100 ml ketjap manis in samen met 50 ml gembersiroop, 2 el sambal badjak en 250 ml bouillon. Laat 30-45 minuten stoven op een laag vuur. Roer regelmatig. Aan het einde kan het deksel van de pan om het vocht wat te laten verdampen als dat nodig is.

Wij aten er dus pikante kipblokjes bij (volgens het recept Saté Kupang van Oma Roos), witte rijst en ook Koreaanse komkommersalade. Een feestelijk recept uit een feestelijk boek.

Published by

One thought on “Rendang van spitskool

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *