Risotto met citroen, basilicum, tomaatjes en mozzarella

Er zijn nog altijd mensen die denken dat het maken van risotto veel werk is. Of moeilijk. Het tegendeel is waar. Risotto maken is een fluitje van een cent. Er staan al heel wat risottorecepten op de website (hier zie je ze allemaal) maar er is altijd ruimte voor meer. Er zijn pittige en stevige risotto’s voor de koude herfst- en wintermaanden en frisse lichte risotto’s voor de lente en de zomer. Deze risotto met citroen, basilicum, tomaten en mozzarella is uitermate geschikt voor de zomer. Het recept is voor vier personen. Wat je op de foto ziet is de helft want wij zijn maar met z’n twee. Als er iets overblijft dan heb je de volgende dag een heerlijke lunch of je maakt er risottokoekjes mee.

Uiteraard heb je alles klaarstaan. We kiezen kippenbouillon en je zorgt dat er een pan van 1 à 1,25 liter bouillon warm staat te zijn op het fornuis. Snij een ui in kleine stukjes en pel een teen knoflook. Die mag je snijden maar uit de pers kan ook. In een grote pan smoor je de ui en de knoflook in wat boter en olie tot ze glazig zien. Dan mag er 300 gram arboriorijst bij en die schep je goed om. Na een minuut of twee blus je het af met een glas witte wijn en daarna gaat er de eerste schep bouillon bij. Roeren tot de bouillon is opgenomen. Je kent de methode wel. Als de risotto zo goed als klaar is en geen bouillon meer opneemt dan schep je er het volgende door:

100 gram in stukjes gesneden tomaat, een handje in stukken gescheurde basilicumblaadjes, de rasp van een 1 citroen, twee eetlepels pesto (zelfgemaakt of hele lekkere van de delicatessenwinkel dus nooit een potje nemen), een paar eetlepels parmezaan, een bol (buffel)mozzarella in stukjes en als laatste een klontje boter. Roer het geheel om en laat goed warm worden. Dan vuur uit, deksel erop en even een paar minuten laten staan.
Serveer in soep- of pastaborden en strooi er aan tafel nog wat parmezaan over.

Erbij een heerlijke witte wijn uit Nieuw Zeeland. Keus genoeg!

KokenKoken

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *