Rode kool uit de oven

Rode kool

In het kookboek van mijn grootmoeder staat dat ‘roode kool’ minimaal drie uur moet stoven. Daar denken wij nu heel anders over. Toch zijn wij ook wel een beetje gek. Want in een recept voor een schotel met rode kool, stoofvlees en aardappelpuree las ik: “Neem een pot rode kool…”
Ik bedoel maar. Dan zeker gelijk een bak aardappelpuree uit de koeling en ballen gehakt uit blik erbij. Ik zeg doen. Maken wij ondertussen verse rode kool uit de oven.
Nog nooit zelf rode kool gemaakt? Dit is je kans. Kom op, daar gaan we. Dit recept is voor vier personen.

Verwarm de oven op 150 graden. Een rode kool van zo’n 750 gram heb je nodig. Buitenste bladeren eraf. In de lengte in vieren snijden en vervolgens in zo smal mogelijke reepjes. Raspen mag ook maar snijden is wel zo makkelijk.
Snipper een grote ui (liefst een rode ui) en snij een geschilde harde zure appel in stukjes. Doe de ui, appel en rode kool in een grote braadslee en hussel het een beetje door elkaar.
Maak een mengsel van een mespunt gemalen kruidnagel (of 3 hele), een beetje geraspte nootmuskaat, 1,5 eetlepel bruine suiker of rietsuiker en 2 eetlepels rode wijnazijn. Giet dit over de rode kool. Doe er daarna wat klontjes roomboter op hier en daar en dek de braadslee af met aluminiumfolie.

De braadslee gaat zo’n 90 minuten de oven in. Af en toe even omroeren. Als je bang bent dat er te weinig vocht uitkomt dan mag er wel een half kopje water ofzo bij. Maar wees daar voorzichtig mee.
Natuurlijk heerlijk met hachee zoals oma die maakte maar ook met een zelfgebraden bal gehakt of een lekkere verse braadworst.
En kruimige aardappeltjes. Zelf geschild en zelf gekookt.

KokenKoken

Published by

4 thoughts on “Rode kool uit de oven

  1. Rode kool is de enige groente die ik alleen uit diepvries eet, omdat ik (door onszelf) vers gemaakte rode kool te veel op konijnenvoer vind lijken. Maar dit recept lijkt me heerlijk. Gaan we snel uitproberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *