En natuurlijk iets gebakken uit het boek Tarte Tatin van Ginette Mathiot. Roomkoekjes (gâteaux a la crème cuite). De naam vond ik al heerlijk klinken. En het recept zag er zo fijn en makkelijk uit dat ik direct aan de slag ging. Bij het recept staat: voorbereiding 5 minuten, baktijd 10 minuten. Dat alleen al! Alhoewel de voorbereiding bij mij ook 10 minuten duurde. Blijft het nog altijd een fluitje van een cent. Als jullie de roomkoekjes maken is de voorbereiding echt maar 5 minuten want ik heb het iets simpeler gemaakt. Let op. Wat heb je nodig:
65 ml crème fraîche
60 ml mascarpone
125 gram fijne kristalsuiker
125 gram bloem
1 theelepel vanille-extract
Nu is het niet zo handig om 65 ml crème fraîche en 60 ml mascarpone af te meten in kleine maatbekertjes. Ik heb een heel klein maatbekertje maar om nou zo dikke massa in zo’n bekertje te proppen en dan te kijken of je 65 ml hebt is wel even een gedoe. Moet je de massa weer uit zo’n maatbekertje zien te krijgen en zo’n bekertje uitlikken. Ik heb de zaak na het afmeten op de weegschaal gezet zodat ik voor de volgende keer weet hoeveel gram het is. Kun je direct de beslagkom op de weegschaal zetten en alles afwegen. Veel makkelijker. We gaan de roomkoekjes bakken. Zo’n 25 tot 30 stuks.
In een mengkom doe je 85 gram crème fraîche en 80 gram mascarpone. Even driftig met de garde goed door elkaar kloppen. Dan gelijk de 125 gram suiker (twee theelepels eraf en twee theelepels vanillesuiker erbij) en 125 gram bloem erin. Nog even met de garde kloppen. Dat gaat niet echt lekker want het deeg dat zich nu gaat vormen gaat zich in de garde verstoppen. Even eruit peuteren en vervolgens alles met je handen door elkaar kneden. Je hebt binnen een minuut een fijn deeg met de dikte van appeltaartdeeg. Even van snoepen en je proeft het allerlekkerste koekjesdeeg van de hele wereld.
Oven op 180 graden en kleine hoopjes deeg op de bakplaat leggen (invetten of bakpapier erop). Ze gaan 10 minuten in de oven tot de randen van de roomkoekjes bruin zijn. Bij mij is de onderkant ietsje te bruin geworden omdat ik zo eigenwijs was om de oven op 170 graden te zetten. Dan gaat de onderkant wel snel maar moeten ze er nog iets langer in tot de bovenkant ook bruin is en dan krijg je dus een te donkere onderkant. Niet eigenwijs zijn dus. Ik heb slordige koekjes gemaakt en geen mooie ronde balletjes zoals in het boek. Een mens moet een beetje origineel blijven.
En oh wat zijn ze heerlijk. Volgens het boek “goed te bewaren”. Hou toch op, schei toch uit. Daar bak je toch geen koekjes voor.
Update: twee dagen later nog een keer gebakken. Jje moet toch wat met de mascarpone en crème fraîche die nog over is nietwaar? Oven toen echt op 180 graden. Veel beter. Ze werden mooier maar toch nog iets langer dan 10 minuten in de oven gehad. Gewoon kijken dus.
Hoi Culinette, Volgens mij heb ik hier in huis ook gretige afnemers voor deze koekjes. Maar eh….de theelepels vanillesuiker? Noem je die voor het geval je geen vanille extract in huis hebt? Misschien een suffe vraag, maar ik stort me vaak enthousiast in een recept(je) en dan denk ik later “he, ik heb nog iets over…”
Ha Olga. Ik heb nooit vanille extract in huis en maak zelf de vanillesuiker. Je kunt ook een zakje nemen natuurlijk maar dat is geen echte vanille. Je kunt ook vanille extract gebruiken en dan de suiker weglaten. Net wat je wilt.
Lopen de koekjes ook uit op de bakplaat?
Een klein beetje Elisa. Ik laat er zoveel ruimte tussen als de bolletjes deeg breed zijn.
Ik mis toch dat snufje zout. Je proeft het gewoon als dat er niet in zit.
Kwestie van smaak en wat je gewend bent Lous. In brood proef ik dat wel maar in koekjes en gebak eigenlijk nooit.
Voor Olga:
was een lege jampot/hakpot of zo goed uit. Kristalsuiker erin, max 2/3 vol. En elke keer als je vanillepeulen hebt uitgeschraapt doe je die peulen in die pot. Regelmatig schudden en blijven aanvullen en voilá: je eigen vanillesuiker!
groet, Elbert
Dank voor de tips allemaal. Toevallig heb ik een flesje (echt goed) vanilleextract in huis, dus dat gebruik in nu. En Elbertwaal, de vanillesuiker heb ik inderdaad in een pot zoals jij beschrijft. Great minds think alike 😉 !!
Ik heb hetzelfde boek en hetzelfde recept toen ik wilde beginnen en ik had hetzelfde probleem om gram naar ml om te rekenen. Dus na even zoeken op google kwam ik hier uit. Ontzettend bedankt voor het omrekenen.
Ik vond het wel een moeilijk recept om de bolletjes (bij mij waren ze ook zeker niet rond ) deeg op de bakplaat te krijgen. Het was ontzettend plakkerig en dus erg moeilijk om mee te werken. Moest ik het langer kloppen? Of misschien met een mixer?
Hopelijk ben je nog actief op deze pagina na 4 jaar.
Dag Bianca. Ja, ik ben nog altijd actief hoor. Wat je in zo’n geval kunt doen is iets meer bloem toevoegen want het wordt een deeg dat je met je handen kunt kneden. Kun je dat niet dan is je deeg te dun. En rond worden de koekjes niet. Misschien als je bloem aan je handen doet en er mooie bolletjes van draait.