Rundvleescurry

Image by naturepost from Pixabay

Wel handig als je een keukenmachine hebt. Of een staafmixer die je op zo’n kom met messen kunt zetten. Of een blender. Want ja, we gaan wel een prutje maken. Het is echt nodig om een prutje te maken.
Overigens kun je ook heel goed een prutje maken in de vijzel of alles heel heel heel heel fijnsnijden.
Persoonlijk gebruiken wij de staafmixer op de kom met messen voor zulke prutjes als dit. Als je kom niet groot genoeg is maak je het in twee keer en meng je de prutjes door elkaar. Het leven is soms zo simpel.

We beginnen met een kilo stoofvlees in hapklare brokken te snijden. Meng het vlees met 1 theelepel gemalen koriander, 1 theelepel gemalen komijn, 1 theelepel kurkuma (geelwortel aka koenjit), 1 theelepel garam masala (kerrie mag ook) en een scheutje olie. Meng het goed door elkaar en laat een half uurtje intrekken. Kan het gelijk op kamertemperatuur komen.
Dan maken we ons prutje en dat doen we door een grote ui in grove stukken te snijden en te vermalen met 2 knoflooktenen, 4 tomaten (in grote stukken, vel eraf en zaadjes eruit), 2 rode pepertjes zonder zaadjes en een stuk verse gember (zo’n 2/3 cm in kleine stukjes). Maak hier een prutje van.
In een grote stoofpan braden we het vlees snel aan alle kanten bruin. Als het nodig is doe je dat in twee keer want een kilo is veel voor één pan.
Schep het vlees uit de pan en hou even apart. Nog wat olie in de pan en daar gaat ons prutje in. Even 5 minuutjes rondbakken en dan het vlees erbij. Wat water erbij zodat het lekker kan sudderen. Deksel op de pan en af en toe roeren en roepen dat het zo lekker ruikt.
Na een uurtje of 1,5 à 2 is het vlees gaar. Zorg dat het wat ingekookt is door aan het eind het deksel schuin te zetten of er helemaal af te halen. Roer er op het laatst een half bekertje crème fraîche door. Nog even goed doorwarmen en vlak voor het serveren wat fijngehakte koriander. Mag wel, hoeft niet.
Heerlijk met rijst en een ijskoud biertje.

Nog een rundercurry maar net een beetje anders staat hier.

KokenKoken

Published by

6 thoughts on “Rundvleescurry

  1. Op de een of andere manier komt er altijd zoveel vocht vrij als ik het vlees aanbak. Jij een idee om dit te voorkomen. Heter vuur? Of in nog kleinere porties bakken. Of zou het aan de kwaliteit van het vlees liggen??

    1. Het ligt vrijwel altijd aan de kwaliteit. Soms haal ik dat vocht uit de pan na het aanbraden. Zeker als ik daarna in dezelfde pan uien ofzo ga bakken. In kleinere porties zal niet veel helpen. Misschien volgende keer het vlees aanbraden in een koekenpan en dan verder gaan in de braadpan. Alhoewel dat weer zonde is van de smaken die dan verloren gaan. Maar ja, op dat vocht zit je ook niet altijd te wachten.

      1. Ja ik ga dan ook scheppen. En wellicht toch de pan in het begin heter laten worden zodat het vlees sneller dichtschroeit. Nou ja goed. Moet er maar wat mee gaan vogelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *