Salade van Opperdoezer Ronde met gesmoorde paprika’s

De Opperdoezer Ronde is een bijzondere aardappel en vooral heel erg smakelijk. Ze zijn vanaf eind juni verkrijgbaar tot en met december. De klassieke manier om Opperdoezer Ronde te eten is deze te koken en te serveren met gesmolten boter. Je hoeft ze niet te schillen maar moet ze wel goed afboenen want door hun onregelmatige buitenkant wil er hier en daar nog weleens wat aarde verstopt blijven. Op de website van Opperdoezer Ronde vind je een heleboel recepten voor deze overheerlijke aardappel en meer informatie. De Opperdoezer is heel makkelijk. Het zijn vastkokers dus je kunt haast niet fout.

Eigenwijs als we zijn schillen/schrappen we ze vaak wel. Maar zo dun mogelijk. Deze keer maakten we er een lauwwarme salade met gesmoorde paprika’s mee.
De gesmoorde paprika’s vind je ook bij de Pasta met drie kleuren paprika’s. Met het verschil dat we deze keer geen groene paprika kiezen. Alleen rood, geel en/of oranje. We nemen per persoon twee paprika’s. We kiezen de beste olijfolie die we hebben en letten ook op de kwaliteit van de zwarte olijven. In deze salade verwerkten we Taggiasca olijven. Die koop je bij een de supermarkt, delicatessewinkel of online. Heus, het maakt zo’n verschil.

We smoren dus de paprika’s langzaam en lang en doen er direct wat gedroogde oregano en tijm bij. We mengen knoflook uit de knijper, kappertjes, ansjovis en de olijven. Liefst in de vijzel maar goed prakken met een vork kan ook. Als de paprika’s zacht zijn (na zo’n 30 minuten op halfhoog vuur) doen we er de knoflook/olijvenprut bij. Maar dan! Wat we bij de pasta niet doen, doen we nu wel. Op het laatst knijpen we een halve citroen uit boven de paprika’s.

De in stukjes gesneden aardappels zijn inmiddels gekookt (20 minuten en onder water) en we scheppen de afgegoten blokjes door de paprika’s. Je kunt het als bijgerecht serveren. Lekker bij gegrilde kip of vis of als bijgerecht bij een BBQ. Wij eten het als hoofdgerecht en hoeven er verder niets bij. En zoals je op de foto boven ziet schaven we er nog wat parmezaan overheen.

De gesmoorde paprika’s staan in Jamie kookt Italië met het verschil dat hij er in het boek geen ansjovis doorheen doet zodat het een vegetarisch gerecht is. In de TV-serie Jamie Cooks Italy waarin hij met Gennaro Contaldo door Italië reist maken ze samen de gesmoorde paprika’s met ansjovis.

Published by

One thought on “Salade van Opperdoezer Ronde met gesmoorde paprika’s

  1. We hebben nog nooit paprikas gesmoord maar ik ga het toch maar eens proberen! In het deen krantje zag ik dat de paprikas in de aanbieding waren. Die zit nou toevallig bij ons op het hoekje! 🙂 Bedankt voor de inspiratie, we zullen laten weten hoe het smaakt! 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *