Simpele bodem voor hartige taart

taartbodem

Een simpele bodem voor hartige taart van Patricia Wells. Bij de onvolprezen Patricia Wells  kun je kookworkshops volgen. Je kunt kiezen uit Parijs of de Provence. Beide zo duur dat je helemaal achterover valt van schrik. En allemaal volgeboekt tot het volgend jaar erbij. Vijf dagen voor rond de 5.500 US-dollars en dan moet je zelf nog voor je verblijf zorgen. Ik haal wel Chinees en blijf lekker thuis.

Van dezelfde onvolprezen Patricia Wells is deze taartbodem. Voorbakken niet nodig en de hele bodem is in minder dan 5 minuten klaar.
Geschikt voor een vorm van 23/26 cm en met vulling erop gaat de bodem zo’n 45 minuten in een oven van 190 graden. Het wordt een beetje brosse bodem maar stevig genoeg om de taart in punten te snijden en niet uit elkaar te vallen. De randen van de vorm bedek je niet. Smeer die gewoon in met wat olie. Het deeg gaat alleen over de bodem van de vorm.
Patricia Wells heeft deze bodem in een aantal van haar boeken staan en steeds zijn de hoeveelheden een beetje anders. Met andere woorden, het luistert niet zo nauw.

Doe 125 gram bloem in een kom met een mespunt zout. Doe er 4 flinke eetlepels water bij en roer dit om met een vork. Dan doe je er 4 eetlepels olie bij en blijf je nog even roeren. Je ziet dat het deeg een bal vormt en vervolgens kun je het heel even doorkneden met je hand. Het is een zacht deeg en lijkt een beetje op koekjesdeeg maar door de olie veel gladder. Nu kan het in de vorm en met de knokkels van je hand druk je het gelijkmatig uit over de bodem. Prik er met een vork wat gaatjes in en klaar ben je.

Deze bodem heb ik al eens eerder beschreven bij de spinazietaart. Daar zie je dus iets andere hoeveelheden en een voorbeeld voor een vulling. We maken hem regelmatig ook met snijbiet in plaats van spinazie en binnenkort ga ik prei met blauwe kaas doen.
Omdat deze bodem zo simpel is en veel minder zwaar dan bladerdeeg of hartige taartdeeg krijgt hij een eigen blog.

Als je deze bodem gebruikt voor een hartige taart en er is een stukje over voor de lunch van de volgende dag, zet dat stuk dan niet in de koelkast want dan wordt de bodem zacht.

Published by

3 thoughts on “Simpele bodem voor hartige taart

  1. Klinkt goed! Wel een vraagje, waarom niet de zijkant bedekken met deeg? Is daar een speciale reden voor? Ben benieuwd!

    1. Draai de vraag eens om Maaike. Waarom heeft een hartige taart een bodem van deeg? Omdat hij anders uit elkaar valt als je hem in punten snijdt. Maar als een taart veel ei en kaas in het recept heeft dan wordt het vanzelf al een stevige taart en is deeg, zeker aan de zijkanten, helemaal niet nodig. Sterker nog, ik bak weleens een hartige taart helemaal zonder bodem. Dan moet je wel een taartschep gebruiken om de punten netjes op de borden te krijgen maar het gaat prima. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *