Stamppotje broccoli/wortel

broccoliwortel

Het is verleidelijk om een hoogdravend stukje te schrijven over dit briljante recept en dat het tot doel heeft minder koolhydraten (lees: aardappelen) te nuttigen en derhalve de weegschaal te plezieren. Of over het feit dat dit fluwelen stamppotje boordevol vitamientjes de zinnen prikkelt als ware het een perfect geportioneerde smaakpapillenstreler van hoog niveau.
Allemaal klets. Laat ik maar eerlijk zijn. Het was in huis en het moest op. Maar lekker was het wel!

Voor twee personen schil je zo’n vier (vijf) ons aardappelen. Daarnaast hadden we een kleine broccoli en twee wortelen. Bovenste foto: Pan met water waarin een ui in kleine stukjes, de stronkjes van de broccoli en de twee wortelen in blokjes. Het waren niet zoveel stukjes broccolistronk want van het grootste deel hadden wel al die inmiddels wereldberoemde saus  gemaakt. De liefhebber doet er ook nog wat in stukjes gesneden knoflooktenen bij. Omdat die kookt in water is de smaak straks heel zacht.
Je kunt natuurlijk ook meer broccolisteel nemen. Dan neem je iets minder aardappel. Of je hebt wat meer stamppot.
Kook de aardappelen gaar en tegelijk de ui/broccoli/wortel. Doe de laatste 5 minuten de broccoliroosjes bij de u/b/w.
Stamp de hele zwik door elkaar met wat hete melk en boter. Onderste foto het eindresultaat.

Prachtig voorjaarsstamppotje met een lichte bite van wortel en de zachte smaak van broccolistelen, omgeven door een hint van fluwelen aardappel en de felgroene kraaltjes van broccoliroosjes.
Heerlijk te combineren met gegrilde zalm of kip. En doe er ook maar een wit wijntje bij. Of twee.

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *