Vermicellirijst, Libanese Pilaf

vermicellirijst

Als je dit voor het eerst ziet zou je kunnen denken dat er iets niet helemaal goed gegaan is. Dat er bijvoorbeeld per ongeluk vermicelli in de rijst is gekomen. Twee pakken op de grond gevallen en stiekem de hele boel bij elkaar geveegd, afspoelen en tegen niemand iets zeggen. Niets is minder waar. In de Libanese keuken maar ook in landen als Syrië is dit een gerecht dat vaker op tafel komt. En terecht want het is niet alleen heel smakelijk maar ook erg leuk om te zien en om te maken. Je kunt het ook zo fijn helemaal van te voren klaarzetten. We gaan eerst de vermicelli bruin bakken in een koekenpan. De verhouding vermicelli en rijst is een kwestie van smaak maar in de meeste recepten zie je twee maal zoveel rijst als vermicelli. Erg nauw luistert dat niet dus voor vier personen neem je bijvoorbeeld 300 gram rijst en 150 gram vermicelli. Maar 100 gram vermicelli mag ook. Neem van die kleine gebroken vermicelli of breek het zelf in hele kleine stukjes.

Het beste resultaat krijg je als je de vermicelli bakt in geklaarde boter (Ghee). Dat smaakt het lekkerst. Heb je dat niet dan neem je boter. Doe twee of drie eetlepels boter in een koekenpan en laat die heet worden. Dan de vermicelli erbij en nu blijven omscheppen tot het mooi bruin is. Dat is even opletten want het mag niet aanbranden maar het moet wel lekker bruin worden want het wordt straks door het koken weer iets lichter. De vermicelli krijgt door het bakken een wat nootachtige smaak. Is het bruin dan haal je de pan van het vuur. Je kunt de vermicelli nu mengen met de rijst en tot hier kun je het vooraf klaarmaken. Vervolgens wat zout erbij en de vermicellirijst koken zoals je gewend bent. Wij deden dat in de rijstkoker en dat ging prima.

Voor het serveren bestrooi je de vermicellirijst met heel fijngesneden platte peterselie. Een fijn en leuk rijstgerecht en weer eens iets anders.
Eet het bij kruidige vlees- of visgerechten.

Published by

6 thoughts on “Vermicellirijst, Libanese Pilaf

  1. Vermicelli (althans die ik gebruik) is na 5 min koken gaar, de rijst heeft veel langer nodig. Wordt het dan geen pap als je het samen met de rijst kookt? Of wordt dat door het vooraf bakken juist voorkomen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *