Witlofsalade met gravad lax en aardbeien

Zomer = salades. Ik ben dol op salades en DeMan maakt er een echte sport van om steeds weer iets nieuws te bedenken. Nou ja, hij bedenkt het niet, hij kijkt gewoon wat er in huis is en maakt daar gebruik van. Dat levert vaak bijzondere salades op en ze zijn altijd een succes. Zoals deze witlofsalade met gravad lax en aardbeien. Je kunt de gravad lax vervangen door gerookte zalm.

Ik geef je geen hoeveelheden want dat mag je helemaal zelf bepalen. Wij eten zo’n salade als deze tijdens de lunch met niets erbij. Geef je hem als voorgerecht dan maak je wat minder dan wanneer je hem als lunch eet. Dat spreekt vanzelf.

Snij de witlof in hele dunne reepjes en verdeel over een bord. Leg de gravad lax (of zalm) erop. Snij de aardbeien in plakjes en leg die rondom. Snij een lenteuitje in hele smalle ringen en strooi die over de salade. Vervolgens kiezen we een dressing. Dat kan een eenvoudige Franse dressing zijn. Lekker is ook als je dan de wijn vervangt door citroensap en uiteraard mag de scherpe mosterd niet ontbreken. Wil je het wat zoeter dan doe je er wat honing door en wat fijngesneden verse dille maakt het dan helemaal af.

Overigens is er niets op tegen om deze salade bij de hoofdmaaltijd te serveren. Lekker met gebakken aardappeltjes.

Published by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *