De Foodbloggers die de Paasbox van Kroon op het Werk ontvingen troffen daarin onder andere twee doosjes pepers aan van Westlandpeppers. Een doosje groene Pimentos de Padrón en een doosje rode Rawits. Westlandpeppers heeft ook een webshop en je kunt je bestelling ook afhalen. Leuk om eens rond te neuzen in de shop want je staat er versteld van hoeveel soorten pepers, vers en gedroogd, er allemaal zijn. Bij vrijwel ieder product vind je ook een link naar een recept. Overigens zit er in een doosje pepers ook altijd wel een recept en zo ook bij de pepers die wij kregen.
Maar ja, eigenwijs hè? Dus ik denk, ik ga helemaal die Pimentos de Padrón niet maken volgens de aanwijzingen. Het was de hoogste tijd om weer eens wat potten zoetzuur te maken en ik had hier en daar nog wat verdwaalde groenten liggen dus een prima moment om aan de slag te gaan.
In de twee potten die je hierboven ziet verdeelde ik het volgende:
Een paar laurierblaadjes. Een komkommer, schillen, in de lengte halveren, zaadjes eruit en in dunne halve ringen gesneden. Een kleine rode ui en een kleine witte ui door de helft en ook in dunne halve ringen. Een wortel schoongemaakt en in dunne plakjes.
En in iedere pot ook maar een rawit. In de lengte halveren en de zaadjes eruit. De tranen springen al in je ogen bij het schoonmaken. Dit in tegenstelling tot de Pimentos de Padrón die heel fijn van smaak zijn maar zeker niet te heet. De Pimenton heb ik in stukken gesneden en zoveel mogelijk de zaadjes eruit gehaald. Verdeel dit alles leuk over de gesteriliseerde potten.
Nu maken we een mengsel van 2 deciliter witte azijn en 2 deciliter water met 175 gram suiker en een halve theelepel zout. Goed verwarmen tot de suiker is opgelost en de azijn goed heet is. Vul hier de potten mee. Je zult wat van de azijn overhouden. Dat bewaren we in de koelkast tot de volgende dag. De kans is groot dat de groenten in de potten dan wat zijn ingezakt en dat er nog wat azijn bijkan. Je hoeft dat dan niet meer te verwarmen. Laat het zoetzuur minstens drie weken staan in de koelkast voor je het gaat eten.Hou je nog meer azijn over dan kun je dat een aantal dagen bewaren en lekker over de sla sprenkelen of snij eens wat tomaten en komkommers aan stukjes en hussel daar wat van de zoete azijn door.
Dit zoetzuur is heerlijk bij een Oosterse maaltijd maar ook door de sla. Schep eens een beetje op een broodje met oude kaas of eet het bij een bal gehakt of ander stuk pittig vlees. Deze zomer bij de BBQ mag het zeker niet ontbreken.
De hele hete Rawits zijn uitermate heerlijk om Sambal do Brasil mee te maken Je kunt verse pepers overigens uitstekend invriezen of zelf drogen.