Aardappeltjes uit de oven zonder room of melk

aardappeltian

Fijne aardappeltjes uit de oven hoeven heus niet altijd in de room en/of melk gemaakt te worden. Er zijn tenslotte ook mensen die daar niet goed tegen kunnen. Gelukkig is er een manier zonder melk en room die men regelmatig tegenkomt in het zuiden van Frankrijk onder de naam Tian à la Comtadine. Ook zo fijn helemaal voor te bereiden.

Oven op 180 graden. Voor vier personen neem je 1 kilo vastkokende aardappelen. Schillen en in dunne plakjes snijden. Doe de aardappelen in een kom (afspoelen hoeft niet) en schep ze om met 5 eetlepels olijfolie tot ze goed bedekt zijn. De helft van de aardappels gaan in een grote ovenschaal (1,5 liter). Stop 10 gepelde tenen knoflook hier en daar tussen de aardappels en een paar bovenop. Bestrooi het geheel met zout en leg er een laurierblad op. Dan de andere helft van de aardappelschijfjes erover. We gieten er kokend water op tot de aardappels bijna onder staan. Net niet helemaal. Over de bovenkant mag nog een scheutje olijfolie.

In de oven en daar laten we ze 50/60 minuten staan tot al het water weg is en de bovenlaag van de aardappeltjes knapperig bruin. Wel het laatste kwartier goed opletten of ze niet te bruin worden. In dat geval doe je er aluminiumfolie overheen. En als je er de laatste tien minuten nog wat kaas overheen doet en dat ook nog even laat kleuren dan mag je het geen Tian à la Comtadine meer noemen maar is het gewoon een simpele aardappelschotel uit de oven zonder room of melk maar met kaas.

Je kunt de aardappelschijfjes vooraf klaarzetten in water. Dan wel even afdrogen voor je ze door de olijfolie schept.

Nog een idee voor aardappels zonder melk en/of room zijn de Roseval aardappels uit de oven.

Andere aardappelovenschotels met melk en/of room en kaas zijn de Aardappeltjes met spek en salie uit de oven of de Mosterdaardappels uit de oven. En niet te vergeten de Geraspte aardappels met kaas uit de oven.

 

Published by

One thought on “Aardappeltjes uit de oven zonder room of melk

  1. Leuk recept! Het duurde bij mij alleen heel erg lang voordat het water weg was (enkele uren). Ik ben maar begonnen met de bovenste laag op te eten en heb de rest nog even laten staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *