Gehaktbal of slavink met augurk en kerrie

gehaktbal1

Gehakt gaat eigenlijk nooit vervelen omdat je er zoveel kanten mee op kunt. Niet alleen wat vorm betreft maar ook wat je erdoor doet kan een heel verschil maken. Ballen, hamburgers, slavinken of saus. Met gehakt is het altijd smullen.

Van het gehakt in dit recept kun je ballen maken (of kleine balletjes), of hamburgers. De augurk er niet los bij maar erdoor. Begin met het fijnhakken van een ui en twee tenen knoflook. Smoor die samen in een klein beetje boter tot ze glazig zijn. Dan roer je er een flinke theelepel kerrie door en een eetlepel ketchup. Dat laat je een beetje afkoelen en dan meng je dat door 500 gram half om half gehakt samen met een heel fijngesneden grote augurk en een theelepeltje zout.
Maak ballen, balletjes of hamburgers en lekker bruin braden.

Ook heel smakelijk om de ballen of rollen in een paar plakken katenspek te wikkelen zodat je slavinken krijgt. Overigens hoef je deze slavinken niet altijd in een pan te braden. Kijk nog eens naar het recept van Speklapjes uit de oven. Heerlijk als je van die aardappeltjes maakt en dan de slavinken na het omscheppen van de aardappeltjes een beetje ertussen propt en vervolgens nog 25 minuten terug in de oven zet.

Je kunt ze overigens ook in hun uppie in een goed ingevette ovenschaal doen en op 200 graden zo’n 25 minuten in de oven schuiven. Je hebt dan natuurlijk geen jus. Maar als je er gebakken aardappeltjes en bijvoorbeeld een fijne salade met appel/ui/ei/komkommer bij hebt dan hoeft dat ook niet.

Witte wijn erbij? Een mooie Chardonnay die goed betaalbaar is en gewoon bij de supermarkt.

Published by

4 thoughts on “Gehaktbal of slavink met augurk en kerrie

  1. Ja, lekker! Maar volgens Joh. van Dam, o.a. gehaktballenexpert, vergeet je de inmelkgeweektekorstlozeuitgeknepenwitteboterhammen? Voor de smeuigheid?

    1. Deze zijn sappig genoeg zonder. En Joh. van Dam had niet altijd in alles gelijk. 😉 Kwestie van smaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *