Franse stoofschotel

Stoofschotel

Geen idee wat er Frans is aan deze stoofschotel maar het moet toch een naam hebben nietwaar? We vonden dit recept bij de gebruiksaanwijzing van de nieuwe Slowcooker en dachten: “dat kan beter”. En inderdaad want het resultaat was werkelijk smullen. Je kunt dit vanzelfsprekend ook gewoon in een stoofpan of ovenschaal maken.
Voor twee personen namen wij twee sukadelapjes. In totaal 350 gram. Maar ander stoofvlees kan natuurlijk ook. Haal het vlees door de bloem en bak het bruin in een koekenpan. Leg het daarna in de ovenschaal of (als je het in de pan gaat stoven) even op een bord.
Snij een kleine ui, een paar tenen knoflook, een kleine winterpeen (10 cm) en zo’n zelfde stuk prei in plakjes en bak dat in diezelfde koekenpan. Doe er na een paar minuutjes een klein blikje tomatenpuree bij en een paar eetlepels balsamico azijn. Goed door elkaar roeren en dan bovenop het vlees doen.
Aanvullen met 500 ml vocht. Wij namen 250 ml water en 250 ml droge witte wijn. Laurierblaadjes erbij en dan deksel erop. Gewone ovenschaal gaat in een voorverwarmde oven van 175 graden en is na 2 uur klaar. Die tijd geldt ook voor de stoofpan die op een klein pitje gaat.
De Slowcooker of Romertopf gaat een koude oven in en dan op dezelfde temperatuur voor zo’n 2,5 uur. Let er in alle gevallen op dat je moet eindigen met een dikke saus. Half uurtje voor het eind even kijken. Het kan zijn dat er nog wat wijn (water) bij zal moeten of dat juist de deksel van de pan moet om het nog wat in te laten dikken.
En als laatste maak je een mengsel van 3 eetlepels gehakte zwarte olijven met 2 eetlepels kappertjes en wat verse basilicumblaadjes. Dat strooi je er op je bord overheen.
Heerlijk met kruimige aardappeltjes of verse pasta. Absoluut een aanrader!

Leuk? Delen dan:

Published by

6 thoughts on “Franse stoofschotel

  1. Lieve mensen,
    allemaal heel lekker hoor, maar ‘de nieuwe Slowcooker’? Als er één oud principe is …een zware pot op heel laag vuur (want brandstof is schaars en duur, en vlees soms taai/slecht), van aardewerk of gietijzer of een combinatie, met glazuur of emaille of zonder, in elk geval iets wat de warmte goed geleidt en dus gelijkmatig afgeeft…Romertopf, tajine, BK Slowcooker zijn van keramiek, Cousance en consorten van gietijzer, Creuset met een fraaie ijzer/aardewerkcombinatie, langzaam stoven lukt echt overal hetzelfde. Goed vleesje, lekker kruiden en vooral…geduld!
    En dat graag nog even in het licht tot het tegenovergestelde: evenlekkere stoofgerechten uit ‘Fastcooking’-pannen. Elk goed merk heeft ze. Minder romantisch wellicht maar ik tover uit mijn Hawkins Futura primadeprima stoofpotten. (En soepen!!)
    Maar laten we vooral lekere recepten blijven uitwisselen…en zelf bepalen hoe we ze bereiden..toch?

  2. Ik ga wel eens naar een specialiteitenzaak (Italiaans). Zij zegt dat de balsamico die in de supermarkten worden verkocht, het bij lange na niet halen bij de balsamico die zij verkoopt. Ik denk niet of het een verkoperspraatje is, want zo komt zij niet op mij over. Ze is gewoon heel enthousiast over haar eigen produkten. Maar ja, haar produkten zijn wel vele malen duurder dan de balsamico in de supermarkt, Zo ook de olijfolie. Wat is jouw mening hierover?

  3. @Louisse. Als je balsamico of olie b.v. door een dressing doet en dus niet gebruikt in een warm gerecht dan proef je zeker het verschil. Maar als je het gaat verwarmen en gaat vermengen met veel andere zaken dan kun je heel goed de wat goedkopere nemen. Maar het is in alle gevallen toch altijd een kwestie van smaak.

  4. Ik heb het gemaakt. Erg lekker. Met een hele mooie stroperige saus. Het enige wat miste was een zoetje. Dat zal ik de volgende keer toevoegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*