nov 132012
 

Een kaasdoedel

Beetje stom plaatje bij deze kaasstrudel maar dat geeft niks. Ik vond hem in een heel oud bakboek en je kunt er zo mooi op zien hoe je het deeg dicht moet vouwen. Dus vandaar dit stomme plaatje. In het oude boek noemt men het een kaasstrudel maar een strudel is van filodeeg en deze van bladerdeeg dus noem ik hem een doedel.
De vulling in het originele recept bevalt me niet zo want ze doen er kleine stukjes bleekselderij in. Dat zijn die groene dingetjes die je ziet. Ik ben geen liefhebber van bleekselderij. Ook niet van groene dingetjes trouwens.
Je kunt dat vervangen door b.v. kleine stukjes paprika. Dat geeft kleur en is wel erg lekker. Ik smoor die paprika (1 hele rode in stukjes) een beetje want anders blijft het zo hard. Maar goed, dat moet je allemaal zelf weten.

Op een vel bakpapier maak je een rechthoek van 35 x 50 cm van bladerdeeg. Plakjes aan elkaar plakken dus. Vijf naast elkaar en daaronder weer vijf en daaronder nog eens vijf. In totaal vijftien blaadjes.
Nu heb je 30 x 50 cm dus stukje bakpapier erop en even met de deegroller nog ietsje rollen. Plakken ze gelijk goed aan elkaar. Je moet van die afmetingen geen nachtmerries krijgen. En ook niet te dun uitrollen want dan is de vulling straks te zwaar en gaat het deeg kapot.
Het gaat erom dat de vulling past in het midden van het bladerdeeg en dat je niet teveel hebt anders kun je hem niet goed dichtvouwen.

Snij 125 gram emmentaler (maar gewone jonge boerenkaas is ook prima) aan kleine stukjes en meng dat met 125 gram hamblokjes en 75 gram gorgonzola en eventueel 3 stengels bleekselderij of 1 rode paprika heel fijngesneden.
Prik het bladerdeeg een aantal keren in met een vork en leg het ham/kaasmengsel erop. Zorg dat de randen een stuk vrij blijven. Eerst de korte kanten naar binnen vouwen en dan de lange kanten eroverheen. Dichtplakken met een beetje water en goed dichtdrukken .
De strudel omdraaien met de naad naar beneden (gewoon je bakpapier het werk laten doen) en op de bakplaat leggen. Prik hem ook aan de bovenkant een aantal keren in met een vork en bestrijk hem met wat gesmolten boter Hij gaat 20/25 minuten de oven in op 225 graden.

Je kunt hem helemaal van te voren klaarzetten en afdekken met een vochtige theedoek en later afbakken. Of vooraf bakken en op kamertemperatuur eten. Ook erg lekker.
Eet je hem warm dan is het met een groene salade erbij een prima maaltijd. Kopje soep vooraf en klaar ben je.
Maar tijdens pakjesavond of met oud en nieuw zou ik hem zeker op het menu zetten. Uiteraard kun je iedere afmeting maken die je wilt. Mini-kaasdoedels zijn ook erg fijn. En lekker creatief aan de slag met die vulling hè?

Print Friendly, PDF & Email
Leuk? Delen dan:

  2 reacties aan “Kaasdoedel”

  1. Oude plaatjes, ik ben dol op oude plaatjes, hoe oubolliger hoe beter :)De kaasdoedel lijkt me heerlijk, ook nogal dol op kaas. Denk dat ik de doedel zaterdag maar eens onderdeel van het buffet (feestje) ga maken.

  2. Dit klinkt echt verrukkelijk. Ik ben echt gek op bladerdeeghapjes.

 Geef een reactie

Je kan deze HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> gebruiken

(required)

(required)

*