nov 012012
 

Pompoenchutney

Het komt hier niet echt van de grond om massaal grote pompoenen om te toveren tot afschrikwekkende lampiondingen. Althans, die indruk heb ik niet. In de US of A is dat wel even anders. En daar gaan tonnen van dat prachtige pompoenvlees de vuilnisbak in. Want het gaat mensen dan uitsluitend om het uitgesneden ding en wat ze met dat vruchtvlees moeten weten ze niet.
Wat wel heel veel verkocht wordt is pompoenblokjes in blik. Er zijn mensen die het verse vruchtvlees weggooien om vervolgens pompoen in blik uit de kast te rukken. Geen grap. Is echt waar.
Maar laten we eerlijk zijn, veel mensen komen niet verder dan pompoensoep of geroosterde blokjes als groente. Daarom doen wij vandaag een pittige pompoenchutney. Kun je rustig een deel van bewaren tot aan de feestdagen.

Voor ongeveer een liter chutney (4 x 250 ml) heb je vier potten van 250 ml nodig. Of 2 van 500 ml of 10 van 100 ml etc.
Die potten (en deksels) maak je brandschoon door ze in de vaatwasser te wassen en je kunt ze altijd nog even op een bakblik in een oven van 120 graden te drogen zetten. Duurt een kwartiertje. Daarna met schone theedoek aan de buitenkant vastpakken en niet meer met je vieze vingers aan de rand of in de potten.

Je kunt de chutney net zo pittig maken als je wilt. Neem 750 gram pompoenvruchtvlees en snij dat in kleine blokjes. In een grote pan doen. Snij dan drie uien fijn en 50 gram verse gember. Dat gaat bij de pompoen samen met 150 gram suiker, 50 gram rozijnen (mag wel, hoeft niet), drie kleine theelepels zout, een theelepel cayennepeper en een theelepel gemalen korander. Als laatste meng je er 125 ml witte wijnazijn door.
Je kunt de cayennepeper ook vervangen door een ragfijn gesneden rood pepertje (zonder zaadjes).
Roer alles goed door elkaar en laat een uur staan zodat de smaken goed kunnen intrekken.
Vervolgens breng je de hele mikmak aan de kook en laat je het zachtjes al roerend inkoken tot het wat ingedikt is. Dat zal zo’n 20 minuten duren.
Dan in de potten scheppen en klaar ben je.

Lekker bij vlees en vis. Beetje chutney door de jus of het braadvocht is heerlijk.
En je kunt dit recept ook gebruiken om appelchutney of mangochutney te maken. Dan moet je de pompoen vervangen door …. JA! Goed zo.
Strikje erom, etiketje erop. Cadeautje!

Print Friendly, PDF & Email
Leuk? Delen dan:

 Geef een reactie

Je kan deze HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> gebruiken

(required)

(required)

*